ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει "μαξιμαλιστικές αξιώσεις" στην Ε.Ε»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει "μαξιμαλιστικές αξιώσεις" στην Ε.Ε»

Το κτήριο του τουρκικού ΥΠΕΞ 

Photo/Lefteris Pitarakis

Για μαξιμαλιστικές αξιώσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με τη Λιβύη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσέλι τόνισε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο είναι μια συμφωνία που είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δείχνοντας ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.

Πυρά εξαπέλυσε και κατά της Ε.Ε. λέγοντας ότι «οι πολιτικά υποκινούμενες, μεροληπτικές δηλώσεις της ΕΕ για ένα ευαίσθητο ζήτημα με νομικές και τεχνικές διαστάσεις, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Από αυτή την άποψη, η ΕΕ θα πρέπει να καλέσει όλα τα μέλη της να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο αντί να ασπάζονται αξιώσεις που δεν έχουν νομική ισχύ», πρόσθεσε.

[Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Τα αποτελέσματα που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2025, δείχνουν ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις στην ΕΕ, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, είναι μια συμφωνία που συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.

Οι πολιτικά υποκινούμενες, μεροληπτικές δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με ένα ευαίσθητο ζήτημα με νομικές και τεχνικές διαστάσεις, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Από αυτή την άποψη, η ΕΕ θα πρέπει να καλέσει όλα τα μέλη της να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο αντί να υιοθετούν ισχυρισμούς που δεν έχουν νομική ισχύ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

OSZAR »