ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ με ευρωπαϊκούς και όχι επικοινωνιακούς όρους ζητεί ο Ανδρουλάκης

Αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ με ευρωπαϊκούς και όχι επικοινωνιακούς όρους ζητεί ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Υπέρ της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια με βάση επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως είναι η κάρτα εισόδου και οι υπηρεσίες φύλαξης, τάχθηκε χθες στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους και ψευτοδιλήμματα. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στη Βουλή στο θέμα των ημερών καταδικάζοντας απερίφραστα τα περιστατικά βίας σε ΑΕΙ. «Είναι αδιανόητη η βία μέσα στα πανεπιστήμια και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της εκπαίδευσης» είπε. Την ίδια ώρα, όμως, επέρριψε στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει και το θέμα των πανεπιστημίων με «επικοινωνιακούς όρους». «Καταρρέει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φαινόμενα μπούλινγκ, βία στα πανεπιστήμια και όλα τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους» σχολίασε.

Αντέτεινε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από το 2021 για την αντιμετώπιση του προβλήματος που περιλαμβάνουν: α) την καθιέρωση κάρτας εισόδου στους ακαδημαϊκούς χώρους «για να γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και για ποιους λόγους» και β) υπηρεσίες φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενη με τις δημόσιες αρχές, «όπως ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου». «Αυτές είναι δύο ρεαλιστικές προτάσεις για να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των φοιτητών καταθέσαμε προτάσεις και τις επαναλαμβάνω» δήλωσε.

Ψευτοδίλημμα οι αυτόματες διαγραφές

Περαιτέρω, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει επικοινωνιακά και το θέμα της διαγραφής φοιτητών. «Και τώρα βρήκατε το καινούργιο: Είστε υπέρ του να διαγράφονται αυτομάτως οι φοιτητές ή όχι;» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και εξήγησε τη θέση του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς λέμε κάτι απλό: όποιος παρανομεί μέσα στο πανεπιστήμιο, όποιος πρωταγωνιστεί σε επεισόδια βίας προφανέστατα δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αλλά υπάρχουν θεσμοί και λειτουργίες» διευκρίνισε.

«Τι σημαίνει με μια καταγγελία θα διώχνουν τον άλλον από το πανεπιστήμιο;» διερωτήθηκε ακόμη και συμπλήρωσε: «για εμάς ένα νέο ψευτοδίλημμα είναι το θέμα των διαγραφών». «Όταν κάποιος παρανομεί, όταν προσβάλλει την ακαδημαική κοινότητα, όποιος πρωταγωνιστεί σε βίαια επεισόδια σε βάρος συμφοιτητών του ή άλλων ανθρώπων προφανέστατα πρέπει να διαγράφεται αλλά με ένα θεσμικό τρόπο. Με διαδικασίες και όχι αυτά που λέτε περί αυτοματοποιημένων τρόπων, που επί της ουσίας δε λένε και τίποτα» ανέφερε.

Φιάσκο που κοστίζει η πανεπιστημιακή αστυνομία

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε ως παράδειγμα αποτυχημένου κυβερνητικού χειρισμού την περιβόητη «πανεπιστημιακή αστυνομία». «Έπρεπε να κατασπαταλήσετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους φόρους του ελληνικού λαού, να λέτε «ή είσαι με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή είσαι με το μπάχαλο» για να διχάζετε, να μη λύσετε το θέμα και μετά από έξι χρόνια να παραδεχτείτε ότι απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία» επισήμανε. «Για μια άλλη φορά μία “τρύπα στο νερό” γιατί όλα για εσάς είναι επικοινωνία, διχασμός και προπαγανδιστικά παιχνίδια» ανέφερε και κατέληξε: «φιάσκο, λοιπόν, η πανεπιστημιακή αστυνομία».

OSZAR »