ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς τα... περιττώματα πιγκουίνων θα σώσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση

Πώς τα... περιττώματα πιγκουίνων θα σώσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση
AP Photo/Paul Sancya

Μία νέα ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι τα περιττώματα των πιγκουίνων απελευθερώνουν αμμωνία, που βοηθά στο σχηματισμό νεφών πάνω από την Ανταρκτική, συμβάλλοντας στην ψύξη της περιοχής. 

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Communications Earth and Environment, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι πέρασαν δύο μήνες στην Ανταρκτική Χερσόνησο πραγματοποιώντας μετρήσεις στον αέρα κοντά σε μια αποικία 60.000 πιγκουίνων Αδελίας.

Όταν οι άνεμοι έπνεαν από την κατεύθυνση της αποικίας, τα επίπεδα αμμωνίας στην ατμόσφαιρα αυξάνονταν περισσότερο από 1.000 φορές πάνω από τα αρχικά επίπεδα.

Η αμμωνία από το γκουανό (τo μείγμα αποσυντεθειμένων περιττωμάτων) φαίνεται να αντιδρούσε με τα αέρια που περιείχαν θείο και εκπέμπονται από το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, σχηματίζοντας σωματίδια αερολύματος που δημιουργούν σύννεφα. Αυτά τα σύννεφα αντανακλούν το ηλιακό φως και βοηθούν στην ψύξη της επιφάνειας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να επιβραδύνει την τήξη των παγετώνων και την υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι ερευνητές διαπίστωσαν την συσσώρευση ομίχλης που διήρκεσε τρεις ώρες μετά από μια απότομη αύξηση της συγκέντρωσης αερολυμάτων.

Οι πιγκουίνοι αποτελούν η βασική πηγή εκπομπών αυτής της αμμωνίας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Μάθιου Μπόιερ στο ABC News.

«Υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των διεργασιών του οικοσυστήματος και των ατμοσφαιρικών διεργασιών που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο τοπικό κλίμα» δήλωσε στο ABC News.

Ακόμα και μετά τη μετανάστευση των πιγκουίνων, το γκουανό που έχει απομείνει συνεχίζει να εκπέμπει αμμωνία.

Μια υπενθύμιση για το τι διακυβεύεται

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης στην πραγματικότητα καταδεικνύουν πόσο αλληλένδετα είναι τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής με τα κλιματικά συστήματα της Γης. Καθώς οι πάγοι λιώνουν και τα ενδιαιτήματα αλλάζουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν κινδυνεύει μόνο η άγρια ​​ζωή όπως οι πιγκουίνοι, αλλά και οι φυσικές διεργασίες που υποστηρίζει.

Η Ανταρκτική διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, λειτουργώντας ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας, ως αποθήκη άνθρακα και ως «μηχανή» των ωκεάνιων ρευμάτων.

Αλλά είναι επίσης μια από τις περιοχές με την ταχύτερη θέρμανση στη Γη.

OSZAR »