Ποια είναι η μοναδική χώρα που παράγει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες της

Μόνο μία χώρα στον κόσμο αποδείχθηκε εντελώς αυτάρκης και στις επτά βασικές ομάδες τροφίμων στις οποίες επικεντρώθηκε η μελέτη των πανεπιστημίων του Γκέτινγκεν και του Εδιμβούργου
FreepikΠοιες χώρες θα μπορούσαν να θρέψουν τους κατοίκους τους ανεξάρτητα, αν σταματούσε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων; Μόνο μία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία ανέλυσαν δεδομένα παραγωγής τροφίμων από 186 χώρες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Food, αποκάλυψαν ότι η Γουιάνα στη Νότια Αμερική είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να είναι εντελώς αυτάρκης και στις επτά βασικές ομάδες τροφίμων στις οποίες επικεντρώθηκε η μελέτη.
Η Κίνα και το Βιετνάμ ακολουθούν, παράγοντας αρκετά τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους σε έξι από τις επτά κατηγορίες.
Μόνο μία στις επτά χώρες πληροί το όριο σε πέντε ή περισσότερες ομάδες τροφίμων, ενώ περισσότερες από το ένα τρίτο είναι αυτάρκεις σε δύο ή λιγότερες ομάδες. Έξι χώρες – το Αφγανιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Μακάο, το Κατάρ και η Υεμένη – δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτάρκεια σε καμία ομάδα τροφίμων.

Στον παραπάνω πίνακα από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Foods σημειώνονται με γαλάζιο οι χώρες που είναι αυτάρκεις σε επτά κατηγορίες τροφίμων και με αποχρώσεις του κόκκινου αυτές που δεν είναι
Stehl et al., Nat. Food., 2025Ακόμη και αν κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, οι οικονομικές ενώσεις που αποτελούνται από πολλές χώρες παρουσίασαν παρόμοια μοτίβα, αναφέρει το Science Alert. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, επιτυγχάνει αυτάρκεια μόνο στο κρέας, ενώ οι ενώσεις στη Δυτική Αφρική και την Καραϊβική επιτυγχάνουν τον στόχο μόνο σε δύο ομάδες. Καμία οικονομική ένωση δεν παράγει αρκετά λαχανικά για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πληθυσμό της.
Τι πρέπει να γίνει
Για να καλύψουν τα κενά και τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού τους, οι περισσότερες χώρες βασίζονται στο εμπόριο. Ωστόσο, πολλές εξακολουθούν να εξαρτώνται από έναν μόνο εμπορικό εταίρο για πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών τους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε διαταραχές της αγοράς.
Η διατήρηση ποικίλων εμπορικών δικτύων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές προμήθειες τροφίμων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Οι δασμοί ανταπόδοσης πιθανώς δεν βοηθούν.
«Το διεθνές εμπόριο τροφίμων και η συνεργασία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές από μία μόνο χώρα μπορεί να καταστήσει τα έθνη ευάλωτα», λέει ο Jonas Stehl, οικονομολόγος ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. «Η δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων είναι επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύτηκε αποστολή με στόχο την καλλιέργεια τροφίμων σε διαστημικά εργαστήρια

Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη βιομηχανία τροφίμων

Ποια είναι η διαφορά στην επισήμανση τροφίμων «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση»

ΕΕ: Στα σκουπίδια 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων - Η αναλογία ανά άτομο

Ηράκλειο: Ανήλικος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε και εγκατέλειψε διανομέα
15:22
Κρεμλίνο: Ο διπλωματικός τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία «προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτός»
15:14
Σαν ένα «τεράστιο τμήμα επειγόντων» λειτουργεί το νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα - Τουλάχιστον 15 νεκροί
15:06
Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί - Μάχη της Πυροσβεστικής με διάσπαρτες εστίες
15:00