Περισσότερες από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
Ανανεώθηκε:

Το μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ
Angela Weiss/ APΣυνολικά 338 υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί φέτος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους.
Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν 244 πρόσωπα και 94 οργανισμούς, δήλωσε το ινστιτούτο σε ανακοίνωση.
Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με 286 υποψηφιότητες της περασμένης χρονιάς, αλλά ο αριθμός συνεχίζει να είναι μικρότερος σε σχέση με τις 376 υποψηφιότητες του 2016.
Με βάση τα όσα ορίζονται για τα βραβεία, η ταυτότητα των υποψηφίων παραμένει μυστική για 50 χρόνια.
Ωστόσο, τα χιλιάδες πρόσωπα που μπορούν να καταθέσουν την πρότασή τους μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του υποψηφίου που έχουν προτείνει.
Ο Ντάρελ Ίσα, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, έγραψε τη Δευτέρα στην πλατφόρμα Χ ότι θα προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για το βραβείο αυτό, προσθέτοντας απλά: «κανείς δεν το αξίζει περισσότερο».
Το γραφείο του Ίσα διευκρίνισε στη συνέχεια στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των ειρηνευτικών προσπαθειών του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η υποψηφιότητα αυτή φέρεται να υποβλήθηκε μετά την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου. Τα μέλη της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ μπορούν να προσθέσουν ονόματα στην λίστα κατά τη πρώτη τους συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός βουλευτής Ολεξάντρ Μερέζκο είχε επίσης προτείνει τον Τραμπ από τον Νοέμβριο, με στόχο να προσελκύσει την προσοχή του τότε νεοεκλεγέντος προέδρου.
Το όνομα του Τραμπ έχει κυκλοφορήσει και στο παρελθόν αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε διαμάχη αποφασίζοντας να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για την Ουκρανία και προκάλεσε αναστάτωση στους Ευρωπαίους συμμάχους με τις αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν επίσης τον Ιανουάριο αίτηση με την οποία ζητούσαν η Ζιζέλ Πελικό να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης. Η Γαλλίδα έγινε φεμινιστικό σύμβολο κατά τη διάρκεια της δίκης για τους κατ' εξακολούθηση βιασμούς που υπέστη, που συγκέντρωσαν παγκόσμια προσοχή.
Την περασμένη χρονιά, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας Nihon Hidankyo, «για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και επειδή κατέδειξε, μέσω μαρτυριών, πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράν: Προσωρινά ελεύθερη η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2023 Narges Mohammadi

Ζαχαράκη: «Το όραμά μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αυτόνομο και σύγχρονο»
18:11
ΠΑΣΟΚ για μεταναστευτικό: Τα μέτρα της τροπολογίας Πλεύρη είναι ατελέσφορα
18:01
Νεκρό αρκουδάκι έξι μηνών στην Καστοριά - Το πυροβόλησαν σε ευθεία βολή
17:51
ΣΥΡΙΖΑ: Το «παρών» Ανδρουλάκη είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του να ασκήσει αντιπολίτευση
17:41